PONS

Draagbare neuromodulatiestimulator

Onderzoek toont aan dat elektrische stimulatie van de tong (translinguale neurostimulatie – TLNS) twee belangrijke hersenzenuwen stimuleert: de trigeminus (de zenuw die verantwoordelijk is voor sensaties in het gezicht, bijten en kauwen) en het gelaat (de zenuw die verantwoordelijk is voor de motorische controle van het grootste deel van de spieren van gezichtsuitdrukking). De elektrische stimulatie van de hersenzenuwen creëert een stroom van neurale impulsen die vervolgens rechtstreeks in de hersenstam worden afgegeven – het belangrijkste controlecentrum voor vele levensfuncties, waaronder zintuiglijke waarneming en beweging. Vanuit de hersenstam reizen deze impulsen door de hersenen en activeren of reactiveren neuronen en structuren die betrokken zijn bij het menselijk functioneren – de cortex, het ruggenmerg en mogelijk het hele centrale zenuwstelsel.

Onderzoekers zijn van mening dat deze aanhoudende stimulatie een opeenvolgende cascade van veranderingen initieert in de werkelijke onderling verbonden kernen, of het neuronale netwerk, die de kern vormen van de belangrijkste anatomische componenten van de hersenen.

Op basis van deze theorie wordt aangenomen dat neuromodulatie geïnduceerd door het PoNS-apparaat, gecombineerd met functionele therapie, kan worden toegepast om een ​​grote verscheidenheid aan neurologische symptomen te verbeteren.

Heliusmedical.com
Wat is het PoNS-apparaat?

De draagbare neuromodulatiestimulator (PoNS) is een niet-invasieve, draagbaar medisch apparaat dat wordt bestudeerd voor de behandeling van neurologische symptomen veroorzaakt door een ziekte of trauma. PoNS Therapie combineert het gebruik van het apparaat met kinesitherapie en wordt momenteel klinisch bestudeerd voor de behandeling van evenwichtsstoornissen die verband houden met milde tot matige traumatische hersenletsels. PoNS-therapie wordt ook gebruikt bij de behandeling van symptomen die verband houden metandere neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) en cerebrale parese (CP).

Wat is de potentiële impact van de PoNS-therapie?

Als gevolg van hun ziekte of verwonding blijven veel patiënten achter met verstoorde neurale netwerken in de hersenen die zenuwimpulsen niet volledig of efficiënt kunnen dragen. Neurale impulsen zijn de signalen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van lichaamsfuncties, zoals bewegingsbeheersing of zintuiglijke waarneming. Onderzoekers zijn van mening dat de activering van deze neuronen door elektrische energie aanzienlijk toeneemt. Stimulatie, gecombineerd met kinesitherapie, kan helpen bij het reorganiseren en reactiveren van de netwerken verantwoordelijk voor die functies. Het PoNS-apparaat wordt onderzocht als nieuwe potentiële optie voor de behandeling van chronische neurologische symptomen van ziekte of trauma.

Hoe werkt het PoNS-apparaat?

In de onderzoeksomgeving levert het PoNS-apparaat speciaal ontwikkelde elektrische stimulatie met patronen om zenuwimpulsen naar de hersenen te spiegelen via 143-vergulde elektroden op het mondstuk die wordt op de tong geplaatst. Gedurende 20 minuten krijgt men elektrische stimulatie. Dit gaat gepaard met gerichte functionele therapie (kinesitherapie). Therapie bestaat uit conditiespecifieke fysieke, beroeps-, ontspannings- en cognitieve oefeningen, gebaseerd op de tekorten van de patiënt.

Klinisch onderzoek toont aan dat elektrische stimulatie van de tong twee belangrijke hersenzenuwen activeert – de linguale zenuw (een deel van de nervus trigeminus) en de chorda tympani (een deel van de aangezichtszenuw). Elektrische stimulatie van de hersenzenuwen zorgt voor een stroom van neurale impulsen die vervolgens rechtstreeks afgegeven worddn in de hersenstam en het cerebellum – de belangrijkste controlecentra voor veel levensfuncties inclusief zintuiglijke waarneming en beweging. Vanuit de hersenstam reizen deze impulsen door de hersenen en activeren of reactiveren neuronen en structuren die betrokken zijn bij het menselijk functioneren – de cortex, ruggenmerg en mogelijk het hele centrale zenuwstelsel.