LEVEN MET CEREBRALE PARESE

Cerebrale Parese Leven met Cerebrale Parese

Wij werken aan deze rubriek.

De schade aan je hersenen zal altijd blijven. Daarom kun je niet genezen. Cerebrale parese kan grote impact hebben op jouw leven en dat van de mensen om je heen. Het kan heel frustrerend zijn als je geconfronteerd worden met dingen die je niet kunt. Toch kun je een fijn leven hebben. Vaak kun je veel meer dan andere mensen denken!

Revalidatie

Revalidatie helpt je om je zo goed mogelijk zelf te redden. Je leert omgaan met je beperkingen. Oefentherapie kan je helpen je spieren soepeler te maken en logopedie zorgt ervoor dat je beter kunt praten. Soms schrijft de arts medicijnen voor om je spieren te verslappen. Ook hulpmiddelen zoals een looprek en een douchestoel helpen je zo zelfstandig mogelijk te leven met je beperkingen.

Sociale contacten

Veel mensen met cerebrale parese zijn onzeker en hebben een laag zelfbeeld. Vrienden maken is lastiger dan voor leeftijdsgenoten. Het kan helpen om contact te zoeken met lotgenoten. Zij begrijpen jou immers als geen ander.

Omgaan met cerebrale parese

Voor ouders is het erg ingrijpend als blijkt dat hun kindje cerebrale parese heeft. Je vraagt je af hoe je kind in de toekomst zal functioneren: zal hij of zij kunnen lopen, naar een gewone school kunnen, vriendjes maken? Er bestaan speciale cursussen voor ouders van kinderen met cerebrale parese. Ook kan het prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.