DOLFIJNTHERAPIE
Een unieke ervaring en een sprong vooruitDolfijntherapie is een ondersteunende, op maat gemaakte therapie voor kinderen en jongeren met een beperking en/of speciale behoeftes. Er worden verschillende therapievormen door therapeuten toegepast in combinatie met interactie met een dolfijn. De dolfijn is de beloning en motivator voor het gewenste gedrag. Dit kan lichamelijk, mentaal of emotioneel gedrag zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot vier keer sneller leren wanneer ze hun therapie combineren met een dolfijn. De dolfijn stimuleert de kinderen om zich verder te ontwikkelen.
Curacao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC)Wat is Dolfijntherapie
Een geïndividualiseerd therapieprogramma waarbij persoonlijke interactie met dolfijnen centraal staat in de behandeling. De patiënt krijgt de kans om met deze dolfijnen om te gaan als onderdeel van een op maat therapieprogramma’s uitgevoerd door specialisten die allemaal toonaangevend zijn in hun vakgebied. Het programma is ontworpen voor de behandeling van patiënten van 3 jaar en ouder met een breed scala aan diagnoses, waaronder cerebrale parese.
Het doel
Een complete anamnese van de medische geschiedenis en alle informatie van de artsen en therapeuten thuis worden zorgvuldig beoordeeld door een team van therapeuten. De ontmoeting en het anamnese gesprek ter plaatse is een belangrijk begin van het programma; “het vaststellen van doelen”. Hoewel de doelen al in de anamneses voorafgaand aan de komst bij de aanmelding worden benoemd gaat de therapeut de gestelde doelen na, evalueert deze en presenteert het op maat gemaakte therapieplan. De doelen zijn zeer breed. Gaande van vooruitgang op vlak van fijne en grove motoriek tot cognitieve ontwikkeling.
De kosten
Het tarief voor CDTC’s twee weken dolfijnondersteunde therapieprogramma bedraagt US$ 7850,00- (2020/2021).
De prijs van de vliegreis en het verblijf is niet inbegrepen bij deze prijs. De transfer van Curaçao Airport naar uw accommodatie is wel inbegrepen in deze prijs.
Dolfijntherapie wordt niet erkend door het RIZIV. Een tussenkomst in de kosten is bijgevolg niet mogelijk.
Het Curacao Dolphin Therapy & Research Center (CDTC) biedt een twee weken durend programma op maat waarin de interactie met dolfijnen een hoofdrol speelt. Het programma is in handen van bevoegde en toegewijde therapeuten. Het complementeert en ondersteunt de traditionele therapie die patiënten thuis krijgen. Indien de patiënt een kind is, worden diens ouders, broertjes en zusjes nauw betrokken bij de behandeling.
Een positief verschil
De patiënten vertonen opvallende vooruitgang in:
- Fijne en grove motorische vaardigheden
- Spraak en taalbeheersing
- Cognitieve ontwikkeling
- Sociale en functionele vaardigheden
Dit kan concreet leiden tot fysieke ontwikkeling, betere communicatie, meer zelfvertrouwen en meer ontspanning. Een enorm verschil in het leven van patiënten en hun gezinnen.
De dolfijn als krachtige motivator
Dolfijnen spelen een centrale rol in het programma. Zo ondersteunen zij onder meer instrumenteel leren, wat betekent dat de interactie met de dolfijn ook als een beloning werkt. Voorbeeld: een therapeut vraagt een kind met motorische problemen om zijn arm omhoog te brengen. Zodra het hierin slaagt reageert de dolfijn, die het kind zo kan motiveren om de oefening nogmaals uit te voeren. Zo krijgt het kind snel en makkelijk grip op een nieuwe situatie en kweekt het zelfvertrouwen.
Slimme en sociale dieren
Dolfijnen zijn intelligent en hebben een zeer sociaal karakter. Onderzoek wijst uit dat interactie met dolfijnen de aandacht van een patiënt tot vier keer langer vast kan houden. Dolfijnen hebben bovendien een uniek vermogen om een band met mensen te scheppen en ze op hun gemak te stellen. De dolfijn accepteert mensen met een handicap onvoorwaardelijk. Sommige patiënten komen tot het besef dat de dolfijn, in al zijn indrukwekkende sierlijkheid, niet kan praten en lopen. “De dolfijn is net als ik!” Dit maakt de dolfijn een herkenbaar therapiemaatje waar patiënten harder voor willen werken.
Speransa vzw
Speransa betekent in het Papiaments (= gesproken taal in Curaçao) hoop. Hoop is voor iedereen anders. Soms gaat het om hoop op contact, hoop op een lach, hoop op enkele stappen alleen, of hoop om je kind eindelijk eens te zien genieten. Maar hopen doen we allemaal. Het gaat ook om verwachtingen blijven hebben, niet bij de pakken bijven zitten en berusten. Vzw Speransa is een kans om aan die hoop te blijven werken, om kansen te nemen en achteraf te kunnen zeggen dat je alles geprobeerd hebt om je kind zo goed mogelijk te helpen. Vzw Speransa wilt ouders met een kind met een beperking hier graag mee in ondersteunen door dolfijnondersteunde therapie toegankelijker te maken.
Omdat de therapie veel geld kost, zijn er ouders die een eigen vzw opstarten om deze kosten te financieren. Dit brengt vaak administratieve rompslomp met zich mee waardoor er ook gezinnen zijn die afhaken. En dat vinden ze bij vzw Speransa erg jammer. In Nederland en Duitsland bestaan al veel langer stichtingen die de papiermolen overnemen en gezinnen laten deelnemen aan de dolfijnondersteunde therapie. Vzw Sperensa is in België de eerste vzw met hetzelfde doel. Ze kunnen rekenen op de jarenlange ervaring van de Nederlandse stichting Tess en laten zich hierdoor inspireren.
Vzw Speransa heeft een sterke solidariteitsgedachte: “alles zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen”. Als we allemaal elkaar een beetje helpen, kunnen we grootse dingen doen. Dit komt het meest tot uiting in de werkwijze van de vzw.
Speransa vzw werkt met een wachtlijst. Samen met hen verzamelen de gezinnen op de lijst fondsen in tot er voldoende geld is om het eerste gezin te laten deelnemen aan de therapie. Vzw Speransa vergoedt de kosten van de therapie en de vluchten van gezinsleden tot een maximum van 8500 euro.