ABM

Anat Baniel Method

De Anat Baniel-methode (ABM) gebruikt beweging en bewustzijn als de belangrijkste hulpmiddelen om iemands functionele vaardigheden te ontwikkelen, te verbeteren of te herstellen. Het staat echter in schril contrast met conventionele fysiotherapeutische interventies en andere revalidatiebenaderingen die proberen om verandering rechtstreeks naar specifieke gewrichten of spiergroepen te brengen.

In tegenstelling tot andere modaliteiten verschuift de Anat Baniel-methode de focus weg van de ‘probleemgebieden’ naar waar de oplossingen in werkelijkheid liggen, dit zijn de hersenen.

De Anat Baniel-methode gebruikt beweging als een taal, een middel om de hersenen te voorzien van de informatie die nodig is om lichaam en geest te sturen naar hogere niveaus van functioneren en coördinatie.

Anat Baniel Method-sessies hebben betrekking op zachte aanraking en bewegingen die worden uitgevoerd met aandacht voor wat een persoon voelt. Door deze bewegingsexploraties wordt het brein “wakker” en wordt het zich bewust van hoe het op dit moment interageert met andere delen van het lichaam en de buitenwereld. Terwijl dit proces zich ontvouwt, organiseert het brein de verschillende sensorische inputs in zinvolle ervaringen. Waarmee het spontaan nieuwe oplossingen ontdekt die gunstiger zijn voor de persoon.

Een essentieel aspect van de rol van de practitioner in dit proces is om de ervaring van veiligheid, plezier en bewegingsvrijheid over te brengen op de patiënt. Deze gemoedstoestand geeft het brein van de persoon de mogelijkheid in de leermodus te werken en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. De practitioner vermijdt de persoon te dwingen om een gewenste actie uit te voeren die zijn of haar comfort te boven gaat. Omdat dit de hersenen van de persoon in een beschermende modus zou plaatsen en daardoor het vermogen van het brein om nieuwe geavanceerde vaardigheden te verwerven enorm wordt verminderd.

Anatbanielmethod.com