ABM

Anat Baniel Method

De Anat Baniel-methode (ABM) gebruikt beweging en bewustzijn als de belangrijkste hulpmiddelen om iemands functionele vaardigheden te ontwikkelen, te verbeteren of te herstellen. Het staat echter in schril contrast met conventionele fysiotherapeutische interventies en andere revalidatiebenaderingen die proberen om verandering rechtstreeks naar specifieke gewrichten of spiergroepen te brengen.

Wat is ABM

De Anat Baniel Method (ABM) is een bewegingsgerichte aanpak die de capaciteit van het menselijke brein gebruikt om fysiek, cognitief en emotioneel functioneren te verbeteren. Deze methode is een vorm van lichaamswerk die gebruik maakt van subtiele, variërende bewegingen met de intentie ongebruikte zenuwbanen in lichaam en brein te activeren.

Het doel

Het brein is een zeer adaptief orgaan dat continue reageert en verandert na aanleiding van nieuw verkregen informatie. Anat Baniel heeft een methode ontwikkeld waarmee je op een directe en efficiënte manier kan communiceren met het brein en deze nieuwe connecties en functies kan aanleren.

De kosten

De kosten voor een 4-daagse therapie met 2 sessies van 45min per dag bedragen +/- 640 euro in totaal. Voor een 4-daagse bij een internationale gasttherapeut betaal je snel 1200 euro.

ABM wordt niet erkend door het RIZIV. Een tussenkomst in de kosten is bijgevolg niet mogelijk.

In tegenstelling tot andere modaliteiten verschuift de Anat Baniel-methode de focus weg van de ‘probleemgebieden’ naar waar de oplossingen in werkelijkheid liggen, dit zijn de hersenen.

De Anat Baniel-methode gebruikt beweging als een taal, een middel om de hersenen te voorzien van de informatie die nodig is om lichaam en geest te sturen naar hogere niveaus van functioneren en coördinatie.

Anat Baniel Method-sessies hebben betrekking op zachte aanraking en bewegingen die worden uitgevoerd met aandacht voor wat een persoon voelt. Door deze bewegingsexploraties wordt het brein “wakker” en wordt het zich bewust van hoe het op dit moment interageert met andere delen van het lichaam en de buitenwereld. Terwijl dit proces zich ontvouwt, organiseert het brein de verschillende sensorische inputs in zinvolle ervaringen. Waarmee het spontaan nieuwe oplossingen ontdekt die gunstiger zijn voor de persoon.

Een essentieel aspect van de rol van de practitioner in dit proces is om de ervaring van veiligheid, plezier en bewegingsvrijheid over te brengen op de patiënt. Deze gemoedstoestand geeft het brein van de persoon de mogelijkheid in de leermodus te werken en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. De practitioner vermijdt de persoon te dwingen om een gewenste actie uit te voeren die zijn of haar comfort te boven gaat. Omdat dit de hersenen van de persoon in een beschermende modus zou plaatsen en daardoor het vermogen van het brein om nieuwe geavanceerde vaardigheden te verwerven enorm wordt verminderd.

Kinderen leren zichzelf bewegen. Een pasgeboren baby zal door middel van willekeurige bewegingen (random movements) zijn spieren oefenen en zich bepaalde bewegings-, en gedragspatronen eigen maken.
Voor de meeste kinderen gebeurt dit spontaan en autonoom.
Tevens zal het kind proberen betekenis te geven aan de overweldigende hoeveelheid prikkels die hij binnenkrijgt.
Het is de taak van de hersenen al deze prikkels te verwerken en om te zetten in bruikbare informatie en het weglaten van ‘ruis’. Toch gaat dit niet bij ieder kind vanzelf.

Sommige kinderen zijn niet in staat deze processen helemaal zelf te doorlopen door neurologische, psychologische, of lichamelijke oorzaken. Dit heeft als gevolg dat ze belangrijke ontwikkelings mijlpalen, zoals rollen, kruipen, zitten en lopen niet halen. Door verschillende redenen is hun proces van leren en ontwikkeling ontspoord. De Anat Baniel Methode zet de ontwikkeling van het kind weer op de rails.

Anatbanielmethod.com
Nederlandstalige practitioners

Antwerpen
Marianne Nelissen – gespecialiseerd in het werken met kinderen met special needs.
www.mariannenelissen.com

Driebergen
Marieke Tijs – gespecialiseerd in het werken met kinderen met special needs, volwassenen, ouderen en high performers.
www.marieketijs.nl

Renkum
Judith Simon – gespecialiseerd in het werken met kinderen met special needs en volwassenen.
www.judithsimon.nl

Den Haag
Christelle Garnier – gespecialiseerd in het werken met kinderen met special needs en volwassenen
Telefoon: 06 2649 2850
www.christellegarnier.com

Rotterdam
Michiel Pluimers – gespecialiseerd in het werken met kinderen met special needs en volwassenen
Telefoon: 06 4280 6720
www.michielpluimers.nl