DIAGNOSE

Dat er mogelijk sprake is van cerebrale parese kan al binnen de eerste twee jaar vastgesteld worden. Over het algemeen stelt de kinderneuroloog de diagnose.

Om de diagnose van cerebrale parese vast te stellen kijkt de specialist naar:

  • Uiterlijke kenmerken van het kind, zoals de motoriek en de spierspanning.
  • De voorgeschiedenis, zoals zwangerschap en de geboorte.
  • Beeldvorming die van de hersenen worden gemaakt met een echografie, CT-scan of een MRI-scan.
  • De intelligentie van een kind om een eventuele achterstand in de geestelijke ontwikkeling te beoordelen. Hiervoor doet de specialist een aantal intelligentietests.
Echografie

Echografie is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Bij een pasgeborene kan met een echo schade aan de hersenen worden vastgesteld. Het kan ook voorkomen dat op een echo niets zichtbaar is, terwijl in een latere fase toch cerebrale parese wordt vastgesteld.

CT-scan of MRI-scan

Hersenbeschadiging kan aangetoond worden met een CT-scan of een MRI-scan. Bij baby’s waarvan de fontanel (nog niet verbeende plek in de schedel van de baby) nog open is met een echo. Het meest betrouwbare onderzoek om al dan niet aanwezige hersenschade vast te stellen is een MRI- scan vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Met een MRI-scan kunnen de hersenen gedetailleerd afgebeeld worden. Niet altijd wordt de hersenbeschadiging zichtbaar bij kinderen met een lichte vorm van een cerebrale parese. De beschadiging moet wel een bepaalde grootte van een paar millimeter hebben om zichtbaar te worden met behulp van de huidige MRI-scan’s. Ook is op een MRI-scan niet te zien hoe de hersencellen met elkaar communiceren. Als de communicatie niet goed verloopt, kan ook een cerebrale parese ontstaan, zonder dat dit te zien is op de MRI-scan. Op een MRI-scan die gemaakt wordt in de periode kort na de geboorte zijn de beschadigingen vaak minder goed te zien, dan op een MRI-scan die gemaakt wordt na de leeftijd van anderhalf jaar. Wanneer er bij kinderen met een cerebrale parese geen afwijkingen op een MRI-scan voor de leeftijd van 1 jaar gezien worden, kan het mogelijk zijn deze afwijkingen wel te zien op een scan die gemaakt wordt na de leeftijd van anderhalf jaar.
Met behulp van de MRI-scan kan ook gezien worden welke delen van de hersenen beschadigd zijn. Soms kan er ook een uitspraak gedaan worden over de oorzaak van de beschadiging van de hersenen, maar vaak is dat ook niet meer mogelijk.