Wonen

Woonvormen voor volwassenen met een beperking

Ondersteuning bij vergunde zorgaanbieders
Als meerderjarige kan je terecht bij een vergunde zorgaanbieder. Vergunde zorgaanbieders hebben een erkenning van het VAPH en kan je betalen met je persoonsvolgend budget (PVB). Een vergunde zorgaanbieder biedt individuele begeleiding, dagondersteuning of woonondersteuning aan.

Ondersteuningsaanbod

Dagopvang of dagondersteuning
In een dagopvang kan je overdag terecht. Er worden aangepaste activiteiten aangeboden, zoals atelierwerking, begeleid werken of vrije tijdsondersteuning.

Verblijf of woonondersteuning in een voorziening
In deze woonvorm is permanent begeleiding aanwezig, ook ‘s nachts. Iedereen heeft een eigen kamer en soms ook een eigen badkamer. Meestal is er een gemeenschappelijke leef- en eetruimte. Als bewoners krijg je hier hulp bij dagelijkse activiteiten en er wordt vaak ook aangepaste dagbesteding aangeboden.

Oproepbare permanentie (ADL-woning)
In een ADL-woning kan je zelfstandig wonen in een aangepaste woning, gelegen binnen het bereik van een ADL-centrale. Via een oproepsysteem wordt er 24/7 ADL-assistentie aangeboden.
Integratie en Zelfstandig Wonen (IZW)
ADO Icarus

Zelfstandig wonen met assistentie of begeleiding
Het is ook mogelijk om zelfstandig te gaan wonen met hulp van persoonlijk assistenten, thuisverpleging, familiehulp, enz.
Mensen met een beperking kunnen aanspraak maken op financiële steun om een woning te huren.

Je kan een sociale woning huren. Voor personen met een handicap worden aangepaste woningen of appartementen voorbehouden.
Als je een handicap hebt van 66% kan je een huursubsidie krijgen. Deze huursubsidie is bedoeld voor personen die naar een betere, aangepaste woning verhuizen.
Je kan ook een goedkope of sociale lening krijgen om een woning te kopen of renoveren. Er zijn verschillende instanties die goedkope leningen aanbieden.
Je kan financiële steun krijgen om je woning aan te passen aan jouw noden.


Interessante links:

In de Wegwijzer VAPH-ondersteuning vind je beschikbare ondersteuning in jouw buurt: https://isis.vaph.be/wegwijzer/pvb
Blog van een jongvolwassene met een beperking die graag zelfstandig wil gaan wonen: https://ansjanssens.wordpress.com/2017/05/21/6-huisje-tuintje-liftje-oppas

https://www.vlaanderen.be/zelfstandig-wonen-met-een-handicap
https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/handicap/hulpmiddelen-en-begeleiding/begeleiding-en-opvang-voor-personen-met-een-handicap