Na ontelbare bezoekjes aan ziekenhuis en revalidatiecentrum gaat Collette (6) naar nieuwe school

Nieuws Algemeen Collette (6) naar nieuwe school

MALLE/OUD-TURNHOUT – Voor de 6-jarige Collette uit Oostmalle was 1 september extra bijzonder. Na twee zware jaren is het meisje met een hersenverlamming naar haar nieuwe school in Oud-Turnhout gegaan. Dat deed ze met een stralende glimlach.

Als gevolg van een herseninfarct bij de geboorte kwam de kleine Collette ter wereld met het zware hersenletsel cerebrale parese. Door een sterk beschadigde rechterhersenhelft is haar linkerzijde verlamd. Na verloop van tijd kwam daar nog eens epilepsie bovenop. Er volgden heel wat onderzoeken en uiteindelijk onderging ze vorig jaar een zware operatie, waarbij haar linker- en rechterhersenhelft werden ontkoppeld (hemisferectomie). Sindsdien ging het stilaan de betere kant op voor het meisje, dat de afgelopen periode herstelde in het revalidatiecentrum van Pulderbos.

Met zeven in de klas
Aanvankelijk ging Collette nog naar het wijkschooltje van Immaculata in Oostmalle. Dat lukte op termijn niet meer. In het revalidatiecentrum kreeg ze nog wel wat les, al beperkte dat zich tot een twee à drie uur per week omdat Collette vooral nood had aan therapie. Al was ze intussen klaar voor een nieuw avontuur. Aan dat nieuwe avontuur is donderdag gestart, op het buitengewoon schooltje De Brem in Oud-Turnhout. “Uit haar eigen winkeltje ‘De Hartjesdief’ heeft ze nog een rugzak gekozen”, vertelt haar vader. “Ze was best zenuwachtig. Na twee jaar het ziekenhuis in en uit en het revalidatiecentrum van Pulderbos was het een grote stap voor haar. Dat was ook het geval voor ons als ouders.”

Vanop de parking tot aan de speel­plaats heeft ze mijn hand vastgehou­den. Zodra de andere kindjes toekwamen, heb ik haar alleen gelaten, wat ze helemaal oké vond

– Papa van Collette

Papa bracht Collette donderdagochtend naar school. “Vanop de parking tot aan de speelplaats heeft ze mijn hand vastgehouden. Zodra de andere kindjes toekwamen, heb ik haar alleen gelaten, wat ze helemaal oké vond. Ze zit bij ‘De lieveheersbeestjes’. Dat is een klein klasje van zeven kindjes met een motorische beperking. Ze heeft twee juffen. Bij alle leerkrachten heb ik een goed gevoel.”

Naar de koe gaan kijken
Haar eerste dag was alvast geslaagd. “Ze heeft winkeltje gespeeld. Collette mocht achter de kassa zitten. Dat kan ze toevallig als de beste”, lacht haar papa. “Als één van de voorwaarden stelde Collette dat er op school een koe moest zijn. De kinderboerderij van De Brem heeft effectief een zwart exemplaar. Die heeft ze op de eerste dag al bezocht, net als heel wat andere diertjes.”

Onder de middag kon ze even rusten in het kamertje naast de klas, waar ze ook haar sondevoeding kreeg. “Ze heeft ook haar best gedaan om toch een klein beetje te eten van haar boterhammen met choco”, vertelt haar papa. “Ik denk dat ze het hart al veroverd heeft van enkele juffen, die daarstraks zeiden dat Collette thuis goed zou slapen. Ze heeft kortom een superfijne start genomen.”