REDDINGSSTROOK VERPLICHT

Nieuws Algemeen Reddingsstrook verplicht

Bestuurders moeten binnenkort een brede strook vrijlaten als ze op de snelweg in de file staan. Die zogenoemde reddingsstrook is bedoeld om ruimte te geven aan de hulpdiensten. De Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel in die zin goedgekeurd.

Vandaag is het zo dat als je de sirene van een ambulance hoort, je direct een doorgang moet vrijmaken. Maar hoe je dat precies moet doen, daar is in het verkeersreglement geen duidelijke regel voor. En dus doet iedereen maar wat. Versnellen, stoppen, of willekeurig naar links of rechts uitwijken.

Weggebruikers die niet goed weten wat te doen, raken soms in paniek en blokkeren dan ongewild de doorgang voor de ambulance of een politieauto. Het gevolg is dat de hulpdiensten vandaag soms over de pechstrook naar een ongeval aanrijden, maar dat is niet zonder risico’s: er liggen soms brokstukken op die strook, er staan voertuigen met pech en soms is er zelfs helemaal geen pechstrook.

Hoog tijd dus voor één heldere regel. In de toekomst zal je – van zodra je in een file belandt – altijd en op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook voor de hulpdiensten moeten openlaten. Voertuigen op de linkerrijstrook moeten uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts, tot op de pechstrook.

Dat is dus fundamenteel anders dan wat je vandaag moet doen: in het vervolg maakt het niet uit of je in een structurele file staat of in een file veroorzaakt door een ongeval, en of je al sirenes hoort of nog niet. De vrije ruimte in de file moet er steeds zijn, voor het geval de hulpdiensten ze nodig zouden hebben.

Bron: VRT en LEEF! Brandveilig

Deel deze pagina: