COLLETTE VZW GAAT SAMENWERKEN MET ALPACABOERDERIJ

“Een ontmoeting met deze dieren prikkelt de zintuigen”
Nieuws Collette vzw Collette vzw gaat samenwerken met alpacaboerderij

MALLE/HOOGSTRATEN – Collette vzw gaat samenwerken met Epic Alpaca Farm in Meer (Hoogstraten). Het goede doel wil kinderen met een hersenverlamming en hun ouders een aangenaam moment laten beleven op de boerderij. “Alpaca’s prikkelen de zintuigen, wat een gunstig effect heeft op de ontwikkeling”, aldus mama van Collette (4), een meisje met hersenverlamming en epilepsie uit Malle. Het project wordt afgetrapt op 15 februari.

In september 2019 werd Collette vzw opgericht. De stichting is een initiatief van de ouders van Collette uit Malle. Ze werd geboren met een cerebrale parese (hersenverlamming). De vzw heeft als doel revalidatie, therapie en materiaal voor het meisje te bekostigen. Daarnaast creëert de vzw bewustzijn rond cerebrale parese. Als derde pijler ondersteunt de vzw andere kinderen met deze aandoening en instellingen of projecten errond.

Nu komt Collette vzw met een eigen project op de proppen, namelijk Alpaca Project. Voor dit initiatief slaat de vzw de handen in elkaar met Epic Alpaca Farm in Meer (Hoogstraten), een alpacaboerderij opgestart aan het einde van 2020. Daar kan men de wollige dieren onder meer voederen of met ze op wandel gaan. Op termijn willen de eigenaars ook met sensorentherapie starten. “Gezinnen met een kind met cerebrale parese kunnen heel moeilijk op uitstap. Maar we willen dat toch mogelijk maken met een bezoek aan de alpacaboerderij, wat onze vzw dan financiert. Een beleving voor het hele gezin, maar het kindje met hersenverlamming staat daarbij wel in de kijker. Zo voelt die zich tijdens deze activiteit speciaal”, vertelt de mama van Collette.

Gunstig effect
Een ontmoeting met de alpaca’s kan een therapeutische werking hebben, geloven de ouders van Collette. Zelf is het meisje in de ban van dieren en volgde ze ook al therapie met dolfijnen. Ook de alpaca’s brachten rust, zowel voor haar als voor haar ouders. “Rond de kerstperiode zijn we zelf voor het eerst naar de alpacaboerderij geweest. Collette was meteen onder de indruk. De alpaca’s maken opvallende geluiden. De structuur van de vacht daagde onze dochter uit om ook haar minder mobiele kant te gebruiken. De ontmoeting is een stimulans voor de zintuigen. Deze prikkeling heeft een gunstig effect op de verdere ontwikkeling van kinderen met een hersenverlamming. Dat tonen verschillende wetenschappelijke studies ook aan.”

Een bezoekje aan de alpacaboerderij zien verschillende ouders van een kind met cerebrale parese wel zitten. “We hebben in een paar dagen tijd toch al een tiental aanvragen gekregen”, laat de mama van Collette nog weten.

Registeren kan via www.alpacaproject.be. Meer informatie over vzw Collette via www.welovecollette.be.

Bron: HLN, emz

Ga naar HLN