Duivenliefhebber veilt beestjes voor Collette (4), die lijdt aan hersenverlamming:

“Ongelooflijk hoe iedereen met ons begaan is”
Nieuws Collette vzw Duivenliefhebber veilt beestjes voor Collette (4)

MALLE/SCHILDE – Duivenliefhebber Jurgen Mertens (36) uit Malle heeft maandag een veiling van duiven gelanceerd. De opbrengst gaat naar de vzw WeLoveCollette, die zich inzet voor Collette (4). Ze lijdt dan wel aan een hersenverlamming en epilepsie, maar is een echte vechter: haar guitige lach doet harten smelten.

In januari 2016 werd Collette geboren met cerebrale parese, een zwaar hersenletsel door een herseninfarct bij de geboorte. Zeventig procent van haar rechter hersenhelft is beschadigd. Haar linkerzijde is verlamd. Daardoor heeft ze veel moeite met lopen. Toch is Collette een vrolijk meisje, dat plezier haalt uit de kleine dingen des levens. Maandagmiddag was ze op bezoek bij de duiventil van Ludo Mertens (68) in Schilde, waar de duiven van zoon Jurgen onderdak vinden. Wanneer Jurgen haar uitnodigt om een witte duif te aaien, aarzelt ze even, maar gaat er toch op in. De duif beweegt, Collette schrikt op. Een paar nieuwe aaitjes doen haar ogen echter fonkelen. Ze is zo in de ban van de witte duif en blauwe geschelpte vogel dat ze zelfs plezierig rondloopt met het duivenreiskoffertje.

Zelfs een Duitse duif
Deze twee exemplaren van Jurgen gaan binnenkort onder de hamer. De duivenmelker heeft ook al zijn connecties aangesproken om een duif of duivenei te schenken voor de veiling. Vorig jaar deed hij dat ten voordele van Feestvarken vzw, deze keer gaat de opbrengst naar de vzw WeLoveCollette. “Mijn vrouw en ik zitten in de ouderraad van Immaculata. Onze zoon Luca (7) en dochter Sienna (5) gaan naar de centrumschool, Collette is ingeschreven in het wijkschooltje van Immaculata. We kennen haar verhaal en als ouder raakt je dat wel.”

Jurgen is niet de enige die ontroerd is door het verhaal. Na zijn mails naar collega-duivenmelkers en oproep op Facebook hebben al zeventig andere duivenmelkers een duivenei, duif of zelfs meerdere duiven geschonken. Heel wat prijsduiven komen uit de buurt, al tonen ook Limburgse duivenmelkers hun warm hart. Zelfs een lot van drie Nederlandse duiven en een Duitse duif staan op de lijst.

Warme solidariteit
“Vorig jaar zamelden we bijna 3.000 euro op met 28 bons. Dit jaar hebben we al 70 loten. Als een duif gemiddeld honderd euro oplevert, wat ik toch wel verwacht, zouden we 7.000 euro inzamelen. Onze duiven gaan waarschijnlijk onder de hamer voor maar 25 euro, maar er zitten ook duiven tussen van spelers die al nationale wedstrijden gewonnen hebben. Die klimmen vlot boven de 500 euro”, lacht Jurgen. Nog geen drie uur staan de duiven online en is er voor twee exemplaren al 500 euro geboden.

De benefiet is een welgekomen steun voor WeLoveCollette. De kosten voor (medische) verzorging en therapie van het meisje lopen ieder jaar op tot ongeveer 20.000 euro. “Zevenduizend euro zou mooi meegenomen zijn, al vinden we dit warme hart dat we toegedragen krijgen, veel belangrijker. Het is ongelooflijk om te zien hoe iedereen met ons begaan is. Dat iedereen Collette kent als een positief, optimistisch en vooral vrolijk vechtertje”, vertelt haar vader.

Snel bergaf gegaan
Die strijd is sinds augustus 2019 een pak intenser geworden. Toen kreeg Collette voor het eerst een epileptische aanval. “We wisten dat dit er door haar hersenverlamming vermoedelijk zat aan te komen. Met de hersenverlamming hadden we eigenlijk al vrede genomen, maar de epilepsie is bijzonder agressief. Dat maakt het een nachtmerrie. Daardoor is het snel bergaf gegaan met Collette. In iets meer dan een jaar is haar IQ van 115 gezakt naar 64. Dat betekent zwakbegaafd. Door de medicatie is ze sneller moe en ze ziet vaak bleek.”

In een poging een verdere achteruitgang te stoppen, stond er op 16 december normaal een eerste hersenoperatie gepland. Na deze hersenbalkdoorsnijding zou later een ontkoppeling van de linker- en rechterhersenhelft moeten volgen, een ‘hemisferectomie’. Dat zou de epileptische activiteit op de linkerkant van het lichaam door de rechterhersenhelft kunnen stoppen, al zijn daarvoor geen garanties en zijn de ingrepen behoorlijk risicovol.

Knagende onzekerheid
Omdat de laatste hersenscan toch cognitief beterschap aantoonde, is de dubbele operatie uitgesteld. “Toch wel een klein lichtpunt. Al blijft de onzekerheid aan ons vreten. Je moet sowieso constant bij haar zijn, maar je weet nooit wanneer een heftige aanval zal volgen.”

Het nieuwe jaar kan alleen maar beterschap brengen. “We hopen dat Collette niet achteruitgaat en dat ze misschien weer naar het wijkschooltje kan gaan. Laat ons hopen dat de medicatie of een eventuele hersenoperatie een einde maakt aan de epilepsie.”

Liefde voor dieren
Collettes ouders trekken zich vooral op aan de kleine dingen. “Door ontmoetingen met dieren als alpaca’s raakt ze echt geprikkeld. Ook naar deze duiven is ze nieuwsgierig. Dat zijn echt gelukzalige momentjes”, besluit haar papa.

Bieden op een duif kan tot 20 december om 20 uur op www.bonnenverkoop.be. Zelf nog een duif schenken voor de veiling? Mail naar jurginho_7@hotmail.com. Collette steunen kan op www.steuncollette.be.

Bron: emz, HLN

Ga naar HLN