Kinderen met hersenverlamming kunnen alpaca’s ontmoeten dankzij vzw:

Collette (5) geeft startschot nieuw project
Nieuws Collette vzw Kinderen met hersenverlamming kunnen alpaca’s ontmoeten dankzij vzw

MALLE/HOOGSTRATEN – Collette (5), een meisje met hersenverlamming uit Oostmalle, is verzot geraakt op alpaca’s. Om ook andere kinderen met deze aandoening de wollige dieren te laten ontmoeten, gaat vzw Collette in zee met Epic Alpaca Farm in Meer (Hoogstraten). Dankzij dit goede doel kunnen kinderen met een hersenverlamming in bijzijn van hun gezin gratis alpaca’s komen voederen en knuffelen. Maandagvoormiddag gaf Collette zelf het startschot van het project.

In januari 2016 werd Collette geboren met een cerebrale parese, een zwaar hersenletsel, veroorzaakt door een herseninfarct bij de geboorte. Van haar rechter hersenhelft is ongeveer zeventig procent beschadigd, haar linkerzijde is verlamd. Lopen is niet eenvoudig voor haar. Al wandelt ze best vinnig naar alpaca’s, haar lievelingsdiertjes. Die heeft ze rond de afgelopen jaarwisseling ontdekt op de alpacaboerderij op het Hoogeind in Meer, die Ken Herrijgers en zijn vriendin Karen Kenis in september 2020 opgericht hebben. Momenteel lopen er acht alpaca’s rond.

Alpaca neemt energie over
Deze dieren heeft Collette al meermaals een bezoekje gebracht. Naast wandelen en teambuildings zijn de alpaca’s immers geschikt voor therapie. “Vrijdag hebben we hier een halve dag doorgebracht. Ze fleurt hier helemaal op. Wij ook natuurlijk”, zegt de papa van Collette. “De ontmoeting is een stimulans voor de zintuigen. Het prikkelt haar om ook haar minder mobiele kant te gebruiken”, vertelt haar mama.

Wekelijks merkt Ken hoe zijn alpaca’s een positief effect uitoefenen op de bezoekers. “Je gaat een alpaca nooit zo tam kunnen maken als een hond, maar het zijn heel knuffelbare dieren. Van nature hebben ze de eigenschap bijzonder nieuwsgierig te zijn. Ze nemen de energie over van de mensen in hun buurt. Als er mensen met een beperking hier langskomen, zorgt dat voor gouden momenten. Want het zijn net als Collette pure zielen zonder al te veel stress, waardoor ze vaak dichter bij de dieren kunnen komen.”

Medaille en knuffel
De alpacaboer kon zich als voormalig kankerpatiënt goed inleven in Collettes verhaal. “Meteen was er een goede klik met Collette en haar ouders. Zo is er dan een samenwerking ontstaan tussen de vzw en Epic Alpaca Farm”, legt Ken uit. Het Alpacaproject is het eerste eigen initiatief van vzw Collette. “Het is de bedoeling dat kinderen met een hersenverlamming hier samen met hun gezin een alpaca-ervaring komen beleven, zonder ervoor te hoeven betalen. Ze kunnen de dieren voederen, strelen, knuffelen… Daarna kunnen ze binnen aan het spandoek gerealiseerd door Frameworks, een evenementenbedrijf uit Dessel dat ons project steunt, een foto laten maken met alpaca’s erbij op. Het kindje met hersenverlamming krijgt een door ons ontworpen medaille, een certificaat, een alpacaknuffeltje en koekjes in alpacavorm”, zegt Collettes papa.

Drastische hersenoperatie
Al 17 kinderen zijn aangemeld voor het project, waaronder zelfs eentje uit Oostende. De eerste alpacaknuffel was voor Collette zelf, die maandag het startsignaal gaf. Hopelijk kan het troeteldiertje haar steun bieden de komende periode. Woensdag ondergaat ze immers in Gent een ‘hemisferectomie’, waarbij haar linker- en rechterhersenhelft ontkoppeld worden. “De meest drastische ingreep, maar de universitaire ziekenhuizen zijn het erover eens dat dit de beste optie is voor Collette. Hopelijk kan deze operatie de epilepsie wegnemen, die vooral veroorzaakt wordt door het groot letsel aan de rechter hersenhelft. De best mogelijke uitkomst is dat ze kan herrijzen. Het meest waarschijnlijke gevolg is dat we de epilepsie kunnen onderdrukken met medicatie, wat nu niet kan. In het slechtste geval is er geen effect.”

Na de ingreep herstelt Collette minimaal acht dagen in het ziekenhuis, waarvan een aantal op intensieve zorgen. Erna zal ze moeten herstellen in het revalidatiecentrum van Pulderbos. “Haar grove motoriek zou normaal terugkeren. Maar het zicht aan haar linkeroog is ze bijvoorbeeld wel voorgoed kwijt”, besluit haar papa.

Registeren kan via www.alpacaproject.be. Meer informatie over vzw Collette via www.welovecollettevzw.be. Meer informatie over Epic Alpaca Farm via www.alpacahoogstraten.be.

Bron: emz, HLN

Ga naar HLN

Deel deze pagina: