Spaghettislag voor Collette (5):

“Wandeltherapie met robot kost 10.000 euro per jaar”
Nieuws Collette vzw Spaghettislag voor Collette (5)

MALLE – Een huisbereide spaghetti kopen of komen eten en tegelijkertijd het goede doel steunen? Dat kan het laatste weekend van augustus. WeLoveCollette vzw organiseert dan de benefiet ‘Mevrouw Spaghetti’. De opbrengst gaat naar Collette (5) uit Oostmalle, een meisje met hersenverlamming, en haar lotgenootjes.

Collette werd in januari 2016 geboren met cerebrale parese. Door dit hersenletsel heeft ze moeite met lopen. Ook slikken en verteren is moeilijk. Daarbovenop kreeg Collette epilepsieaanvallen. In maart van dit jaar onderging ze een ‘hemisferectomie’. Haar linker- en rechterhersenhelft werden ontkoppeld. Die ingreep had als doel de epilepsie weg te nemen, die vooral veroorzaakt wordt door het groot letsel aan haar rechterhersenhelft.

Gelukkiger
“De eerste resultaten van scans zijn hoopgevend. Dat is echt een groot lichtpunt”, zegt de papa van Collette. “De epilepsie lijkt volledig onder controle. Al is daar meer zekerheid over na één jaar, wanneer de medicatie afgebouwd wordt. Het letsel moet minstens een jaar herstellen. Collette is 12 uur in narcose geweest. Eén uur staat gelijk aan één maand revalidatie. Er zijn al een paar twijfelachtige momenten geweest, maar echt epileptische aanvallen heeft ze nog niet gehad.”

Het meisje lijkt voorlopig stabiel. “Ze is heel alert, veel energieker en een pak gelukkiger. Momenteel zit haar intelligentie op een plateau, maar dat zou weldra weer kunnen evolueren. We hebben de indruk dat het stilaan op gang komt. Zeker op vlak van spreken. Momenteel is ze nog wel snel moe. Met haar linkerarm en -hand kan ze niet veel meer. Collette is blind geworden aan de linkerkant, wat haar zicht tot 90 graden beperkt. Ze loopt vaker tegen deuren. Het bemoeilijkt ook het stappen.”

Collette krijgt vooral sondevoe­ding. Maar een paar hapjes lekkere spaghetti lukt wel. Dan hangt ze ook helemaal vol.

– Papa Collette

Hoogoplopende kosten
Momenteel herstelt Collette in het revalidatiecentrum in Pulderbos. “Vijf dagen per week. In totaal zeven sessies kinesitherapie, vijf keer logotherapie en vijf keer ergotherapie. Ze oefent ook stappen met behulp van een robot bij Train M in Antwerpen. Voorlopig is dat één keer per week. Idealiter zou dat vaker zijn, maar de therapie kost voor een wekelijkse sessie op jaarbasis 10.000 euro. Ook de kosten voor ziekenhuisopname, sondevoeding en revalidatie lopen hoog op. Alles tezamen geteld zit je al makkelijk aan 20.000 euro per jaar.”

Om revalidatie, therapie en materiaal voor hun oogappeltje te kunnen blijven bekostigen, hebben Collettes ouders in september 2019 WeLoveCollette vzw opgericht. Benefietacties blijven broodnodig. Net als vorig jaar organiseert de vzw ‘Mevrouw Spaghetti’. “Collette krijgt vooral sondevoeding. Maar een paar hapjes lekkere spaghetti lukt wel. Dan hangt ze ook helemaal vol”, lacht haar papa. Weldoeners kunnen een spaghetti na bestelling aan huis laten leveren, afhalen of komen eten aan het sfeervolle buitenterras van Catering VTZ in Oostmalle.

Lokale sponsors
Dat bedrijf bereidt de spaghetti. “Slagerij De Tram sponsort het gehakt, Aardbeien Malle (Goossens) zorgt voor de groentjes en van Delhaize krijgen we pasta. Allemaal uit Oostmalle. IC Solutions, een onderneming van een voormalige Oostmallenaar, heeft een website met een bestelsysteem ontwikkeld”, vertelt Collettes papa.

Vorig jaar werden er maar liefst 1.317 spaghetti’s verkocht. “Of we dat gaan evenaren, weten we niet. De bestellingen komen voorlopig traag op gang. Maar alle beetjes helpen. De opbrengst gaat niet alleen naar Collette, maar naar de vzw, waarmee we ook investeren in ons alpacaproject bijvoorbeeld. We hopen in de toekomst nog andere initiatieven op touw te zetten voor kinderen met een hersenverlamming.”

Bestellen
Een spaghetti kost 7 euro per stuk. Bestellen of meer praktische informatie via www.mevrouwspaghetti.be.

Bron: Ewoud Meeusen, HLN

Ga naar HLN