Oorzaken en triggers van epileptische aanvallen
Bij een epileptische aanval is er een storing in de hersenen, maar waardoor dit wordt veroorzaakt, is in meer dan de helft van de gevallen niet duidelijk. Toch zijn er factoren die een epileptische aanval kunnen veroorzaken of uitlokken.
Oorzaken van epilepsie
Epileptische aanvallen kunnen ook een symptoom of gevolg zijn van bepaalde ziektes of aandoeningen aan de hersenen. Veroorzakers van epilepsie kunnen bijvoorbeeld zijn:
Een infectie aan de hersenen, zoals een hersenvliesontsteking of een hersenabces.
Een herseninfarct.
Een hersentumor.
Genetische aanleg.
Een stofwisselingsziekte in de hersenen.
Bloedvatafwijkingen in de hersenen.
Zuurstoftekort in de hersenen.
Zuurstoftekort bij de geboorte
Uitlokkende factoren voor een epileptische aanval
Ook zijn er bepaalde factoren, ook wel ‘triggers’ genoemd, die een aanval kunnen uitlokken als iemand daar gevoelig voor is. Deze triggers zijn niet de oorzaak van epilepsie, ze verhogen alleen bij sommige mensen de kans op een aanval. Enkele uitlokkende factoren zijn:
- Overmatig alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Dit kan gelden bij zowel langdurig alcoholmisbruik als bij éénmaal veel te veel drinken. Een overdosis drugs of medicijnen – bijvoorbeeld antidepressiva en amfetamines – kan ook een aanval uitlokken.
- Alcoholonthouding bij verslaving. Als je een alcoholverslaving hebt en van de één op de andere dag alcohol afzweert, dan kan dit soms tot een epileptische aanval leiden.
- Spanningen/emoties/stress
- Slaaptekort
- Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, overgang of puberteit
- Lichtflitsen (bij 3-5% van de mensen met epilepsie)
- Temperatuurswisseling zoals bij koorts (een koortsstuip is een soort epileptische aanval)
- Het niet innemen van medicatie tegen epilepsie
- Het vermijden van deze uitlokkende factoren lijkt een simpele oplossing om epileptische aanvallen te voorkomen. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk.