Annalina (7) kan eindelijk nieuwe schoollift testen:

“Alle klasgenootjes en de hele school spaarden mee!”
Nieuws Algemeen Annalina (7) kan eindelijk nieuwe schoollift testen: “Alle klasgenootjes en de hele school spaarden mee!”

De Dr. Jozef Weyns basisschool in Beerzel heeft donderdag een nieuwe lift in gebruik genomen, wat vooral goed nieuws is voor Annalina Vandenborn (7) uit het eerste leerjaar. Het meisje zit door een ziekte in een rolstoel, maar kan voortaan de lift nemen naar haar klas op de eerste verdieping. De lift kwam er dankzij verschillende benefietacties, schenkingen en een korting van de leverancier.

Door een zuurstoftekort bij de geboorte lijdt Annalina Vandenborn aan cerebrale parese (CP), waardoor ze moeilijk te been is. Begin vorig schooljaar begon mama Ann Janssens met zakjes snoep te verkopen om een lift voor de school te kunnen betalen. Annalina, die voor haar verplaatsingen rekent op een rolstoel of loophulpmiddel, moet namelijk vanaf dit schooljaar les volgen op de eerste verdieping. Verschillende initiatieven brachten uiteindelijk 22.000 euro in het laatje. “We hebben nog even getwijfeld tussen een traplift en een gewone lift. Maar uiteindelijk was er genoeg geld voor een gewone. Van Thyssenkrupp, de leverancier van de lift, kregen we ook een korting. Een mooi gebaar”, vertelt mama Ann Janssens.

Hulp van meter
Annalina en tweelingzus Liselotte waren enthousiast om de lift uit te testen. “Ik heb hier echt naar uitgekeken. De lift werkt ook prima”, lacht Annalina. Zesdejaars van de school Louise Hendrikx zal haar dagelijks helpen bij het nemen van de lift. Ze kreeg vandaag een kleine uitleg over de verschillende knopjes. “Op school ben ik de meter van Annalina. Ik zie het zeker zitten om haar te helpen bij het in- en uitrijden van de lift”, reageert Louise.

Niet alleen voor Annalina
“We hebben in dit gebouw één klaslokaal op de gelijkvloerse verdieping. Zes jaar Annalina en haar klasgenootjes in dat klaslokaal houden, was geen optie. Kinderen vinden het net super om bij de start van een nieuw schooljaar in een ander lokaal te zitten. Bovendien zijn er ook verschillende activiteiten die zowel boven als beneden plaatsvinden”, legt directeur Cynthia Camps uit. “De lift zal dan ook niet alleen voor Annalina gebruikt worden. Het is ook handig wanneer een leerling zijn been heeft gebroken of tijdens het grootouderfeest.”

Dankbaar
“Nu de lift een feit is, is het gedaan met Annalina naar boven te dragen, zoals we de voorbije dagen hebben moeten doen. Onze rug en voeten zijn de lift dankbaar”, knipoogt Ann. In de loop van dit schooljaar volgt er nog een nieuwe benefietactie om een renteloze lening voor de lift te kunnen terugbetalen. “Wij zijn iedereen die zich de afgelopen maanden heeft ingezet, zowel bij de benefietacties als voor de bouw van de lift, en iedereen die ons heeft gesteund enorm dankbaar. Thuis heb ik nog tweehonderd zakjes snoep staan. Hoe ik die nog ga kwijtspelen, is voorlopig een raadsel.”

Bron: Antoon Verbeeck, HLN

Ga naar HLN

Deel deze pagina: