Student Universiteit Antwerpen wint James Dyson Award 2021

met uitvinding ‘Maniflex’: “Belangrijk voor ontwikkeling van kinderen met hersenverlamming”
Nieuws Algemeen Student Universiteit Antwerpen wint James Dyson Award 2021

ANTWERPEN – Mano Balliu (25), student Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, heeft de James Dyson Award 2021 gewonnen. De awards belonen elk jaar een jong talent op het gebied van ontwerp en techniek. Mano sleepte de prijs in de wacht met de ‘Maniflex’, een hulpstuk voor kinderen die door hersenverlamming last hebben van spastische spieren. “Erkenning krijgen van een internationale organisatie geeft extra waarde aan alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken”, aldus Mano.

Mano is afkomstig uit Orroir, een dorpje net over de grens met Wallonië, maar studeert sinds enkele jaren Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Voor zijn thesis werkte hij samen met Orthobroker, een bedrijf uit Ranst dat ortheses op maat maakt. Waar een prothese een bepaald lichaamsdeel vervangt, is een orthese is een ondersteunend hulpstuk. “Zo’n orthese wordt vaak op maat gemaakt met een stug materiaal, maar Orthobroker had het idee om ortheses te maken via 3D-printing met flexibel materiaal, TPU”, vertelt Mano. “Mijn taak was om te onderzoeken wat er juist mogelijk is met dat materiaal.”

Belangrijk voor ontwikkeling
Mano’s moeder is kinesiste en behandelt veel kinderen met cerebrale parese, hersenverlamming. “Zij vertelt thuis vaak over hoe ze hun verkrampte spieren moet uitrekken en hen moet helpen lopen. Zo ben ik op het idee gekomen om een orthese te maken voor kinderen met cerebrale parese. Zij hebben veel last van spasticiteit, samenkramping van de spieren, en moeten een orthese dragen aan handen of voeten om hun spieren niet te beschadigen. Maar die kinderen zitten daar vrij vast in en kunnen niet meer goed bewegen met zo’n orthese aan. Met de Maniflex kunnen ze hun vingers wel nog bewegen. Dan hebben ze meer vrijheid, en daarbij is het voor hun ontwikkeling ook belangrijk dat ze fijne motorische bewegingen aanleren.”

Mano is ondertussen afgestudeerd, maar wijdde zijn laatste jaar en thesis aan de Maniflex. Hij kreeg daarvoor internationale erkenning van de James Dyson Award, dat elk jaar op zoek gaat naar nieuw talent op vlak van ontwerp en techniek. Dit jaar organiseren 22 landen wereldwijd de James Dyson Award. Elke nationale winnaar wint 2.200 euro, ook Mano.

“De volgende stap is de Maniflex op de markt krijgen, daarmee zal Orthobroker zich waarschijnlijk bezighouden. Ik ben alvast blij dat ik deze prijs heb gewonnen. Je hebt wel je jurypresentatie, maar als je zo’n erkenning van een internationale organisatie krijgt, geeft dat wel extra waarde aan alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken. Het is zeer leuk om op die manier af te studeren”, besluit Mano.

Bron: Annelin Marien, HLN

Ga naar HLN